همان طوری که می دانید کامپیوترها فقط با کدها (اعداد) کار می کنند و حروف و نویسه های (کاراکتر) دیگر را با تخصیص عددی (کد) به هر یک از آنها در خود ذخیره می کنند و یا بر روی آن پردازش انجام می دهند. بنابراین تمام اطلاعات نوشتاری، صوتی و تصویری در نهایت باید به صورت اعداد و ارقام در کامپیوتر ذخیره و پردازش شوند.

برای اینکه بتوانیم اطلاعات نوشتاری خودمان را برای کامپیوتر قابل فهم کنیم مجبوریم تا به هر حرف از حروف الفبا، یک عددی (کد) اختصاص بدهیم. حالا شما تصور کنید که در دنیا چند زبان و خط وجود دارد و هر شرکت نرم افزاری بخواهد برای ذخیره اطلاعات به خط و زبان خودش یک کد ویژه به کار ببرد! تا قبل از ابداع یونی کد، هر شرکتی برای نمایش نویسه در کامپیوتر از یک کد ویژه و خاص خود استفاده می کرد و بی اغراق صدها سیستم کُدگذاری مختلف برای تخصیص این اعداد و کدها وجود داشت.

یعنی مثلا تصور کنید یک شرکتی برای نمایش یک نویسه مثل a از یک کد و شرکتی دیگر از کدی دیگر استفاده می کرد و این موضوع در مورد تمام زبانها، از جمله زبان فارسی هم صادق بود. و یا اگر استانداردهایی هم برای این منظور طراحی شده بود در حد قابل قبولی نبود. ( در تالار گفتگوی سایت میکرورایانه بحث های نسبتا مفصلی در این مورد انجام شده، برای مطالعه بیشتر دراین مورد به سایر مقالات سایت میکرو رایانه مراجعه نمایید). مثلاً اتحادیه اروپا به چندین سیستم کُدگذاری مختلف نیاز داشت تا همه زبان های آن اتحادیه را در بر بگیرد. حتی برای زبانی مثل انگلیسی نیز هیچ کُدگذاریی به تنهایی برای همه حروف، علائم نقطه گذاری و نمادهای فنی متداول، کافی نبود.

از طرف دیگر سیستم های کدگذاری نیز با همدیگر تعارض داشتند. یعنی دو کُدگذاری مختلف ممکن بود از اعداد یکسانی برای دو نویسه مختلف استفاده کنند و یا همانگونه که ذکر شد از اعداد مختلفی برای نویسه های یکسان استفاده کنند. با وجود این که هر کامپیوتری (بالاخص سرورهای شبکه) لازم است از کُدگذاری های مختلف و متعددی پشتیبانی کنند و گرنه هرگاه داده ها از کُدگذاری ها یا محیط های مختلف عبور کنند، در معرض خطر تحریف یا تغییر قرار می گیرند.

بدیت ترتیب یونیکد ابداع شد. یونی کد به هر نویسه یک عدد یکتا، اختصاص می دهد، مستقل از محیط، مستقل از برنامه، و مستقل از زبان. استاندارد یونی کد را پیشتازان صنعت کامپیوتر از قبیل شرکت هایی، چون آی بی ام، اَپل، اچ پی، اورکل، جاست سیستم، سان، سای بیس، مایکروسافت، یونی سیس و بسیاری از شرکت های دیگر پذیرفته اند.

امروزه یونی کد در بسیاری از سیستم عامل ها، همه مرورگرها و بسیاری از محصولات دیگر پشتیبانی می شود. پیدایش استاندارد یونی کد و در دسترس بودن ابزارهایی که از آن پشتیبانی می کنند، از چشمگیرترین روندهای جدید در صحنه جهانی فناوری های نرم افزاری بوده است.

گنجاندن یونی کد در سایت ها و برنامه های کاربردی، در مقایسه با کدهای قدیمی، می تواند باعث کاهش قابل ملاحظه هزینه ها شود. یونی کد این امکان را فراهم می کند که یک محصول نرم افزاری یکسان یا یا یک سایت مشخص، بتواند بدون نیاز به طراحی مجدد، در محیط ها، زبان ها، و کشورهای متعددی کار کند. یونی کد به داده ها نیز امکان می دهد که بدون تحریف از سیستم های مختلف عبور داده شوند.
بدین ترتیب یونی کد به همه حروف، کدهای یکتایی مستقل از محیط سیستم عامل و برنامه و زبان، تخصیص می دهد. در این سیستم کدگذاری، تمام حروف زبان های زنده امروز دنیا در نظر گرفته شده و برای هر کدام از این حروف یک کد یکتا و منحصر به فردی اختصاص داده شده است. (توضیحات بیشتر در سایر مقالات سایت میکرو رایانه)در حال حاضر ما به راحتی از این سیستم کدگذاری استفاده می کنیم و نگران این نیستیم که کاربران وب سایت از چه سیستم یا از چه مرورگر اینترنتی استفاده می کنند. کافی است نرم افزارهای آنها فقط از استاندارد Unicode پشتیبانی کنند.

قبل از یکسان سازی و بوجود آمدن این سیستم کدگذاری، بسیاری از کاربران فارسی زبان اینترنت، برای آن که بتوانند نوشته های خود را به اطلاع هم زبانان خود برسانند، آنها را به فایل های تصویری تبدیل کرده و ارسال می نمودند و یا در برخی موارد با استفاده از سیستم کدگذاری حروف عربی، این کار را به انجام می رساندند و یا با استفاده از حروف انگلیسی اقدام به نگارش زبان فارسی می نمودند. ولی هم اکنون بسیاری از کاربران از این سیستم کدگذاری استفاده می کنند بدون آنکه شاید اطلاعی از وجود آن داشته باشند!

کنسرسیوم یونیکد:

کنسرسیوم یونی کد سازمانی غیرانتفاعی  است که برای بهبود، گسترش و ترویج استفاده از استاندارد یونی کد تأسیس شده است. استانداردی که شیوه بازنمایی متون را در محصولات نرم افزاری و استانداردهای امروزی مشخص می کند. اعضای این کنسرسیوم را طیف گسترده ای از شرکت ها و سازمان های فعال در صنعت پردازش اطلاعات، در بر می گیرند. پشتیبانی مالی این کنسرسیوم صرفاً از طریق حق عضویت اعضا تامین می شود. عضویت در کنسرسیوم یونی کد برای سازمان ها و افراد در هر جای دنیا که استاندارد یونی کد را پشتیبانی کنند و بخواهند در گسترش و پیاده سازی آن کمک کنند، آزاد است.

شعار یونیکد این است:

یونیکد به هر نویسه یک اعداد یکتا اختصاص می دهد،
مستقل از محیط،
مستقل از برنامه،
و مستقل از زبان.

برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت زیر مراجعه نمایید:
Unicode Consortium

microrayaneh.com