[align=center][ATTACH=CONFIG]311[/ATTACH][/align]

رقابت موتور جست وجوی ملی ایرانی با الزام وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به راه اندازی شبکه ملی اطلاعات و جزییات بومی سازی اینترنت و ملحقات آن در برنامه پنجم توسعه با غول های گوگل و یاهو آغاز می شود.

رقابت موتور جست وجوی ملی ایرانی با الزام وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به راه اندازی شبکه ملی اطلاعات و جزییات بومی سازی اینترنت و ملحقات آن در برنامه پنجم توسعه با غول های گوگل و یاهو آغاز می شود.

به گزارش پایگاه خبری فناوری اطلاعات برسام وبه نقل از شرق، موتور جست وجوی ملی فجر در شرایطی وارد دور رقابت با غول های این بازار می شود که هنوز متولد نشده، دو بار نامش تغییر کرده است.

در زمان انجام مطالعات تحقیقاتی اجرای این پروژه در موسسه تحقیقات ارتباطات و فناوری اطلاعات، این موتور جست وجوی ملی «یاحق» نام داشت که در برابر «یاهو» قرار گرفت اما پیش از به سرانجام رسیدن با تغییر مجری آن به سازمان فناوری اطلاعات ایران نام آن به «فجر» تغییر کرد.

سازمان فناوری اطلاعات ایران که برای راه اندازی موتور جست وجوی ملی دست به دامن متقاضیان همکاری در این پروژه شده است، در نظر دارد در راستای تحقق اهداف مواد فناوری اطلاعات قانون برنامه پنجم توسعه کشور و توسعه هدفمند و پایدار دولت الکترونیکی از طریق توان بخش غیردولتی، خصوصی و تعاونی نسبت به بومی سازی و ارایه گسترده خدمات پست الکترونیکی یا به قول فرهنگستان زبان و ادب فارسی رایانامه و جویشگر رایانه ای برای تمامی آحاد مردم اقدام کند.

این پروژه که «فراهم سازی جویشگر رایانه ای» (فجر) یا (SEP (Search Engine Provider نام دارد، آنقدر برای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مهم تلقی شده که درصدد است کاربران ایرانی اینترنت را به جای استفاده از یاهو و گوگل به مهاجرت به فجر ترغیب کند.

رضا تقی پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات چندی پیش در این باره در اظهاراتی جالب توجه اعلام کرد: «برندهایی مثل گوگل را باید از صدر فهرست بیشترین آمار بازدیدکنندگان حذف کرد و باید آمار موتور جست وجوهای ملی که بازدیدکنندگان واقعی دارند، در نظر گرفته شود.»

او افزود: «موتور جست و جوی ملی چین (بایدو) رتبه اول بازدیدکننده در چین را دارد و دهمین وب سایت پربازدیدکننده دنیا براساس اراده و درخواست کاربر است. در حالی که آمار گوگل به دلیل اینکه به صورت پیش فرض روی همه رایانه ها قرار دارد، واقعی نیست و همین امر رتبه گوگل را افزایش می دهد.»

او با اشاره به اینکه بایدو به عنوان یک موتور جست وجوی ملی توانسته کاربران زیادی را جذب کند، گفت: «سرویس ایمیل ملی پروژه عجیب و غریبی نیست و کشورهایی همچون هند و روسیه نیز نسبت به راه اندازی آن اقدام کرده اند.»

واردات ایده از ترکیه

نکته جالب توجه در این است که ایده موضوع راه اندازی موتور جست وجوی ملی اصلا به ایران تعلق ندارد بلکه برای نخستین بار دولتمردان ترکیه آن را مطرح کردند و پس از آن علاوه بر ایران، به سرعت از سوی کشورهایی همچون چین و روسیه که همپیمانان اقتصادی کشور نیز به شمار می آیند، مورد توجه قرار گرفت.

بر همین اساس ترکیه تاکنون نسبت به راه اندازی ۳۶ موتور جست وجوی اختصاصی برای کشورش اقدام کرده است که برای ارایه اطلاعاتی درباره این کشور، مناطق و شهرهای مختلف آن بدون ارایه اطلاعات اضافی که دیگر موتور جست وجوها ارایه می کنند، راه اندازی شده است.

بایدوی چین نیز در سال ۱۹۹۹ راه اندازی شد و تا ماه ژوین سال ۲۰۱۱ ششمین سایت پربازدید دنیا و پربازدیدترین سایت چین بوده است. وبگاه جست وجوگر چینی بایدو دارای ۵۷ خدمت گوناگون از جست وجو تا شبکه های اجتماعی است که دارای قابلیت جست وجو در اینترنت، عکس و فایل های صوتی مانند MP3 و… است. از دیگر قابلیت های این سایت نوشتن عبارت مورد نظر به خط پین یین (رایج ترین شیوه لاتین نویسی زبان چینی ماندارین است) و برگرداندن آن به طور خودکار به چینی نوشتاری و جست وجو براساس آن است.

بایدوی چینی ۷۴۰ میلیون صفحه، ۸۰ میلیون عکس و ۱۰ میلیون فایل چند رسانه ای را به صورت ایندکس دارد و این همان نمونه مورد نظر وزارت ارتباطات است که قصد دارد مشابه آن را با فجر در ایران پیاده سازی کند.

البته در این میان روس ها نیز در دیدار با وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات کشورمان در ایران در سخنان خود به موضوع همکاری با ایران اشاره و اعلام کردند در صورت تمایل ایران قادر به همکاری در این پروژه هستند.

وزیر ارتباطات با تاکید بر اقدامات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در راه اندازی موتور جست وجوگر ملی از استفاده از تجربیات دو کشور چین و کره جنوبی برای راه اندازی این موتور جست وجو خبر داد و گفت: «ایران از تجربه چین برای اجرای این طرح استفاده می کند.»

او همچنین از تمایل ایران برای همکاری کره جنوبی در اجرای این پروژه خبر داد و افزود: «یکی از مباحث فنی که در سفر اخیر هیات ارتباطات کره جنوبی به ایران مطرح شد، بحث راه اندازی موتور جستجوگر ملی بود که در کمیته های مشترک طی دو روز بررسی ها و بحث هایی در این ارتباط صورت گرفت.»تقی پور با اظهار امیدواری اینکه ایران بتواند به توافقات بیشتری با کره جنوبی در زمینه موتور جست وجوگرملی دست یابد، گفت که راه اندازی موتور جست وجوگر ملی جزو سرفصل های همکاری میان دو کشور کره جنوبی و ایران است.

او در تشریح تجربیات دیگر کشورها در زمینه راه اندازی موتور جست وجوگر ملی و مدل های موفق دنیا توضیح داد که چین در این زمینه فعالیت داشته و بر این اساس ایران از تجربه این کشور برای اجرای این طرح استفاده خواهد کرد. همچنین کره جنوبی اقدامات موثری در این راستا انجام داده و نه تنها در زمینه امنیت موتورهای جست وجو بلکه در ایجاد فضای بومی برای کاربران خود قدم های مثبتی برداشته و تجربیات خوبی داشته است که در این راستا از تجربیات دو کشور استفاده خواهد شد.
مرزها موتور جست وجو را محدود می کنند

ظاهرا موتور جست وجوی ملی فجر قرار است روی شبکه اینترانت کشوری پیاده سازی شود و صرفا مورد استفاده کاربران ایرانی داخل کشور و فقط برای ارایه خدمات دستگاه های دولتی و اجرایی باشد. گرچه در این میان به توجه به خط و زبان فارسی در محیط اینترنت نیز اشاره شده است اما مشخص نیست، موتوری که قرار است روی شبکه ملی اینترنت قرار بگیرد، چگونه خواهد توانست در محیط اینترنت زبان رسمی کشور را حفظ کند و با غول های جست وجوگر دنیا رقابت کند.

شاید اگر ایران همزمان با چین و ترکیه توانسته بود نسبت به راه اندازی موتور جست وجوی ملی و در زمان مناسب اقدام کند، می شد آن را راهگشای عملی برای کاربران ایرانی دانست اما اکنون حداقل دو غول یاهو و گوگل در رقابت با یکدیگر و کنار زدن رقیب تازه کار خود یعنی بینگ، کاربران را آنچنان به خود وابسته کرده و خدمات متنوعی ارایه کرده اند که مشخص نیست راهکار عملی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برای ترغیب آنها به مهاجرت چه خواهد بود.

طبق اطلاعاتی که سازمان فناوری اطلاعات ایران ارایه داده است، موتور جست وجوگر ملی به عنوان اولین اولویت برای ارایه خدمات دستگاه های دولتی و غیردولتی با هدف تسهیل در ارایه اطلاعات سریع به مردم پیاده سازی خواهد شد اما اطلاعات تمامی سرورهای داخل کشور نیز از طریق این موتور جست وجو قابل جست وجو و دریافت خواهد بود.

علی اصغر انصاری معاون سازمان فناوری اطلاعات ایران درباره این پروژه در دستور کار این سازمان گفته است که کشور به دو موتور جست وجوگر نیاز دارد.او افزوده است: «پروژه های نرم افزاری موتور جست وجوگر ملی به شرکت هایی که آمادگی خود را در این زمینه اعلام کنند، سپرده خواهد شد و بخش سخت افزاری آن نیز از سوی سازمان فناوری اطلاعات ایران انجام می شود.»به گفته انصاری، طبق زمانبندی درنظر گرفته شده برای اجرای این طرح تا اوایل زمستان سال جاری اپراتورهای ارایه کننده خدمات ایمیل ایرانی و موتور جست وجوگر ملی باید مشخص شوند و این اپراتورها به عنوان پیمانکار سازمان فناوری اطلاعات فعالیت خود را آغاز خواهند کرد.